poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Lato wróć!

Nie wiem jak u Was, ale u mnie strasznie zimno. Z dnia na dzień nastała jesień. Słońce schowało się na dobre i to w sierpniu! Ponieważ nie lubię chłodu postanowiłam, że spróbuję przywołać lato lekkim, egzotycznym daniem, które ma jak najbardziej słoneczny charakter. Oby podziałało....



















                                                                     Składniki:

                                                            - ryż typu Basmati
                                                            - filet z kurczaka (ok. 300 g)
                                                            - świeży ananas
                                                            - żółta papryka
                                                            - czerwona cebula
                                                            - zielona cebulka
                                                            - mleczko kokosowe (1 puszka)
                                                            - 2 łyżeczki curry
                                                            - 1 łyżka oleju sezamowego
                                                            - ziarna sezamu
                                                            - sól morska i pieprz do smaku

Ryż gotujemy na sypko w lekko posolonej wodzie w proporcji 1:2. Filet z kurczaka, ananasa i paprykę kroimy na równe kawałki. Mięso solimy, doprawiamy przyprawą curry i smażymy na oleju sezamowym.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego ananasa i zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i gotujemy jeszcze przez minutę. Po nałożeniu potrawy na talerz, posypujemy ją sezamem oraz drobno pokrojoną zieloną cebulką. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz