Składniki:
- ryż typu Basmati
- filet z kurczaka (ok. 300 g)
- świeży ananas
- żółta papryka
- czerwona cebula
- zielona cebulka
- mleczko kokosowe (1 puszka)
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ziarna sezamu
- sól morska i pieprz do smaku
Ryż gotujemy na sypko w lekko posolonej wodzie w proporcji 1:2. Filet z kurczaka, ananasa i paprykę kroimy na równe kawałki. Mięso solimy, doprawiamy przyprawą curry i smażymy na oleju sezamowym.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego ananasa i zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i gotujemy jeszcze przez minutę. Po nałożeniu potrawy na talerz, posypujemy ją sezamem oraz drobno pokrojoną zieloną cebulką. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz