czwartek, 15 stycznia 2015

Krem z zielonego groszku z serem camembert

Dzisiaj roślin strączkowych ciąg dalszy, czyli krem z zielonego groszku z serem camembert. Ponieważ mamy środek zimy, sięgnęłam po groszek mrożony. Dzięki temu ma prawie tyle samo wartości odżywczych, co groszek świeży. A jak pięknie wygląda na talerzu!




















                                                          

Składniki:

- 400 g mrożonego groszku
- domowy bulion warzywny
- ser camembert
- 100 ml słodkiej śmietany
- świeża bazylia  
- sól i pieprz do smaku

Zmrożony groszek zalewamy domowym bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 minut. Do zupy dodajemy, śmietanę, pokrojony w kawałki ser camembert i świeżą bazylię. Całość gotujemy jeszcze ok. 3 minuty, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Polecam!

2 komentarze:

  1. W weekend miałam gości i przygotowałam krem z zielonego groszku. Super...szybkie danie i bardzo smaczne...i pięknie wygląda na talerzu :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię takie ekspresowe dania. Strasznie się cieszę, że smakowało i dziękuję za miły komentarz!

      Usuń